Sikker nethandel


Black Friday, Cyber Monday og juleshopping er lige om hjørnet. Husk de gode råd ved nethandel.

Mange rammes af svindlere

Vi kender det alle sammen. Man har ønsket sig en bestemt ting igennem længere tid, kigget dagligt på internettet efter den og pludselig dukker den op på skærmen. Ovenikøbet er det et fantastik godt tilbud – det er næsten ikke til at tro! Endelig – den er lagt i kurven. Betalt. Nu venter du spændt på at modtage din pakke med pakkeposten.

Desværre er det de færreste, der i deres ”shopping rus” tænker over, at det kan være it-kriminelle, som udnytter os. Konstant må man være opmærksom på, hvad man foretager sig for ikke at ryge i deres fælder. En god huskeregel er, at hvis det er for godt til at være sandt, så er det det nok.

Syv gode råd

Også den søde juletid udnyttes

Vi går en tid i møde med Black Friday, Cyber Monday og juleshopping, hvor der handles stort ind, og det skal gå hurtigt for at få de gode tilbud. Svindlerne ved godt, hvad vi er på udkig efter, og hvor de skal slå til. Netop derfor er det så vigtigt, at man husker på de gode råd, der skaber en sikker nethandel – især i forbindelse med Black Friday, Cyber Monday og den travle juletid.

Her kommer en række gode råd, så du kan handle sikkert på internettet:

  1. Undersøg firmaet, der står bag ved hjemmesiden.
  2. Læs anmeldelser fra andre brugere.
  3. Benyt dine personlige enheder til personlig shopping – ikke arbejdsenheder.
  4. Se efter stavefejl og store rabatter. Det er de typiske tegn.
  5. Indtast aldrig oplysninger på en hjemmeside, der ikke er sikret med en krypteret https-forbindelse. Denne finder du i starten af URL’en, lige inden www. – på den hjemmeside, som du besøger.
  6. Sørg for at du har opdateret dit antivirus-program, din browser og dit operativsystem.
  7. Indstallér ikke tredjepartsprogrammer eller browserudvidelser, som hjemmesiden foreslår. Oftest kan eksempelvis en video sagtens afspilles, uden du behøver at installere noget.

Stop op og vær grundig

Vær opmærksom på hjemmesiden og den URL som du besøger. De IT-kriminelle ønsker nemlig, at du tager en forhastet beslutning, og derfor ikke lægger mærke til mærkelige fejl og mangler.

Du er ”Den menneskelige firewall”

Tænk dig godt om og brug altid din sunde fornuft. I sidste ende er det dig, der sikrer dig selv mod hackerne. Husk de gode råd og du er kommet langt – hos IFCR bruger vi begrebet, at du er “Den menneskelige firewall”.

God sikker shopping!

Læs mere fra IFCR

Er du interesseret i at læse mere fra Institut For Cyber Risk?

Vi udgiver jævnligt artikler, som har til formål at udbrede viden omkring hvilke risici man bør være opmærksom på, samt hvordan man undgår at blive offer for cyberkriminalitet.