Den næste milliard cyberkriminelle

af Jesper Helbrandt, IFCR

Hvert år strømmer flere og flere personer ud på internettet og bliver med et en del af et globalt samfund, hvor man kan komme i kontakt med alle, der er tilsluttet. Det er en af de største muligheder for virksomheder og et stort personligt øjeblik for enhver, der øjeblikkeligt bliver en del af det digitale verdenssamfund. Men der er risici, både for de nye og de nuværende brugere af internettet.

For øjeblikket er der ca. 4,4 milliarder internetbrugere, og det forventes at stige til 6 milliarder inden 2022. De fleste af de nuværende brugere er bosiddende i de veludviklede industrilande, hvilket betyder, at størstedelen af ​​de nye internetmedlemmer vil komme fra lande, der kæmper med økonomiske udfordringer. Det er vigtigt at vide, at de fleste mennesker i verden tjener mindre end $ 20 om dagen. Halvdelen af ​​verdens befolkning tjener mindre end $ 10 om dagen, og over 10 % lever for mindre end $ 2 om dagen. De mennesker kæmper primært for at skaffe mad på bordet. De bor ofte i udviklingsområder med meget høj arbejdsløshed og ustabil økonomi. De kæmper hver dag for at overleve.

For dem handler internettet ikke om bekvemmelighed eller underholdning, det er en mulighed for et bedre liv. Internettet kan være et middel til at tjene penge, der strækker sig ud over de begrænsninger, der findes i deres lokale økonomi. Desværre er mange af disse muligheder, der er tilgængelige for dem på internettet, ulovlige.

Uheldigvis er cyberkriminalitet meget tiltalende for disse mennesker, da det kan være den eneste mulighed for, at disse desperate, nye internetborgere kan tjene penge. De velorganiserede kriminelle ser spændende muligheder i ​denne voksende og meget billige arbejdskraft, som er villige til at tage risici.

 

Mulighederne på internettet er uudtømmelige for de mennesker, der er desperate og ser deres chance for at komme ud af fattigdom, det kræver blot en internetadgang.

 

Ransomware-as-a-service (RaaS) er langt den største trussel mod uskyldige mennesker og virksomheder. Det skønnes, at ransomware tredobles i 2019, hvilket medfører over $ 11 mia. i skader. RaaS er, hvor den kriminelle simpelthen etablerer forbindelse til potentielle ofre fra hele verden og forsøger at overbevise dem om at åbne en fil eller klikke på et link for at blive inficeret med malware. Hvis offeret så betaler for at få deres filer gendannet, får den kriminelle en procentdel af afpresningen.

Der er ingen nødvendige omkostninger, og det kræver ingen særlige tekniske færdigheder. Organiserede kriminelle udfører alt i baggrunden. De opretter malware, vedligeholder infrastrukturen og indsamler de afpressede penge. Men de har brug for folk, der laver benarbejdet med at lokke ofrene i fælden. Det er naturligvis forkasteligt, men det kan være en massiv lønfremgang for de folk, der kun tjener et par dollars om dagen. Risikoen for at blive fanget er næsten ikke-eksisterende, og i forhold til at det kan give dem mulighed for mad til deres familie, skole for deres børn eller mulighed for at betale for livreddende medicin. For de fleste under disse omstændigheder er det en ”no brainer”, da det totalt kan ændre deres liv.

De fleste mennesker er ikke onde af natur og ønsker at gøre godt, men uden andre muligheder bliver overlevelse en væsentlig prioritering.

En voksende procentdel af den næste milliard mennesker, der strømmer til internettet, vil følge en kriminel løbebane, som vil øge cyberkriminaliteten. Det er potentielt mange nye angribere, der vil være meget motiverede og kreative i at lokke folk i fælden på internettet og dermed øge risikoen på internettet væsentligt og gøre cyberkriminalitetsproblemet meget værre.

Læs også artiklen “Skal vi alle vende tilbage til pen og papir?”